tisdag 17 januari 2017

Bygg bostäder istället för att bygga teorier

Vi har idag en skriande bostadsbrist i hela landet. Till och med orter i Bergslagen som var uträknade för några år sedan har idag en skriande brist. Det är självklart positivt för en ort att befolkningstillväxten växer från minus till plus men samtidigt kommer problemen med bostadsbyggandet i dagen.

Debatten och positioneringen är i full gång och inte helt otippat försvarar olika särintressen sina vägar till paradiset.

Vad vi kanske skall tänka på i allt detta är hur den - eller de - som just nu saknar en bostad att flytta in i känner inför alla dessa fantastiska teorier som florerar på ledar- och debattsidor. Den som fått drömjobbet eller kommit in på drömutbildningen i Stockholm står lik förbenat utan bostad och den 20 - åring som vill ta sina första stapplande steg ut ur föräldrahemmets trygga famn tvingas in i pojk- eller flickrummet igen.

I kontrast till detta drar jag mig till minnes en kommentar på hemsidan tillhörandes tidningen "Byggnadsarbetaren". Ett konkret förslag till lösning på bostadsbristen framfördes som stod i skarp kontrast till det alltmer sofistikerade teoretiserandet i bostadsfrågan. Förslaget löd så här: "Bygg bostäder för i helvete".

Nåväl - sanningen går väl någonstans mitt emellan men helt klart är att fler bostäder byggs om man "bygger bostäder för i helvete" jämfört med att skriva ledare och debattartiklar.

Bostadskris har vi kanske i några större orter men på andra håll har vi en situation som mer kan beskrivas som bostadsbrist och vi bör utan ideologisk kramp se till att folk får tak över huvet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar