tisdag 10 januari 2017

Dags för avtalsrörelse igen... Avtal 17

https://arbetsmarknadsnytt.se/avtalsrorelsens-a-till-o/

Och så snart dags för den svenskaste av de svenska traditionerna... är det midsommarafton? Nej minsann liknande högtider finns på andra platser. Är det 1 maj? Onej identiska demonstrationståg samma datum sker även på andra platser - varav en del mindre smickrande som Pyongyang i Nordkorea. Även Gamla DDR med Erich Honecker i spetsen firade denna högtid intensivt. (Suspekt att hålla gemensamma demonstrationer med befintliga och före detta diktaturer).

Vad är det då så är på gång? Jo stora delar av floran av kollektivavtal skall förhandlas om och nu blir det spännande vilka olika bilder av konjunkturläget som kommer avrapporteras från respektive aktör.

Vi kanske inte tänker på det men systemet med kollektivavtal istället för lagstiftning - den svenska modellen är en unik institution från 1938 då herrar i kravatt och toddyröda kinder skrev på ett avtal mellan arbetsgivarförbundet - SAF och arbetstagarförbundet - LO. Modellen har varit unikt framgångsrik för att skapa konkurrenskraftiga företag och hålla arbetsmarknaden hyfsat fri från konflikter. Se länken ovan och håll dig uppdaterad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar