söndag 10 december 2017

Den Svenska Modellen och skolkompisen man alltid ville ha med i sitt lag

Den Svenska Modellen där arbetsmarknadens parter gör upp om spelreglerna är under tryck. Parterna - arbetsgivarförbund och arbetstagarförbund - vill ha sin självständighet samtidigt som alltfler väljer att stå utanför kollektivavtalen.

Då kommer en aktör in som båda parter vill hålla utanför spelet men som ändå båda parter på något sätt vill ha i laget.

Den duktige spelaren som båda lagen vill välja in i sitt lag på rastens fotbollsspel dyker upp.

Den duktige spelaren som båda parter vill hålla utanför samtidigt och samtidigt ha i sitt lag har idag en rödgrön tröja på sig.

Det är självklart politiken jag menar och idag skulle politiken kunna göra mycket för att få människor i arbete och integrera våra nya invånare. Företagen får arbetskraft och skattebasen breddas.

Från läktaren skriker en högljudd klack på den rödgröne spelaren. Ivrigt påhejad av LO klacken vill man stoppa vinster i välfärden och bibehålla den snåriga vägen in på arbetsmarknaden. Bygga murar och upprätthålla utanförskapet.

Riktiga jobb för de människor som måste lämna utanförskapet och välkomnas in på arbetsmarknaden ses som ett hot och lösningen på ekvationen blir något mellanting av jobb/utbildning - etableringsjobb.

Etableringsjobben är en bit på väg - en fungerande kompromiss. Dock är inte alla i LO klacken är inte nöjda - några ur klacken har lämnat matchen och sitter istället i baren med armarna i kors då man anser det var bättre förr utan enkla vägar in i matchen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar