fredag 21 februari 2020

Det byggs bostäder i Kristianstad och Kristianstad växer

Kristianstad växte med 839 invånare under 2019 har SCB räknat fram. Det är positivt. Inflyttning ger större skatteunderlag och underlag till handel och övriga verksamheter.
Fler människor ger bredare arbetsmarknad och därigenom större skattebas till vår välfärd. Nu finns säkert ett ental dysterkvistar som sträcker upp ett knotigt pekfinger i luften och säger: "nej nej, så är det inre. Det kommer bara hit människor som inte kan försörja sig".
Detta är givetvis helt fel. En kommun som växer drar självklart till sig olika människor med olik social situation men att tro att det bara kommer människor som är beroende av understöd är  symptom på rädsla för förändringen av kommunens struktur snarare än kunskap om vilka som flyttar hit.
En ort, stad eller kommun existerar över tid och under den tiden man den gå framåt eller bakåt. Växer orten breddas arbetsmarknaden, det finns underlag för utbildningar, nya företag startas och arbetsmarknaden breddas ytterligare varpå inflyttningen fortsätter öka.
Om det omvända inträffar kommer arbetsmarknaden bli smalare, tappa kraft, underlag till verksamheter, utbildningar att minska med utflyttning som följd. Vad leder detta till då? Jo skatteunderlaget minskar och den gemensamma kakan blir mindre och utflyttningen tar fart.

Ekvationen kan tyckas enkel - åtminstone i ett relativt litet och tätbefolkat län som Skåne. Bygg bostäder så växer kommunen, arbetsmarknaden blir bredare, företag startas och utbud av utbildning och kultur breddas.
Byggs inte bostäder sker det omvända - as simple as that.
Det kommer alltid finnas människor som vill dra klockan tillbaka och leta argument i varje hörn för att undvika förändring och utveckling men så länge krafterna för framåtskridande och utveckling är starkare än bakåtsträvande känner jag mig lugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar