onsdag 22 april 2020

Sportslig kamp på lika villkor i Coronatider?

Det var ett ödets nyck att det var just detta år jag skulle göra entré i elitfotbollen genom att bli styrelseledamot i https://www.svenskalag.se/vittsjogik.
En säsong då kampen om resurser kommer vara lika tuff som kampen på planen (nästan).  Jag har genom de styrelsemöten och övriga kontakter scannat av så jag kan se under vilka villkor idrotten på den nivån lever.
Som grädde på moset kommer man att spela för tomma läktare under första halvan av säsongen - minst.
Därtill resor i vårt avlånga land där flyget slutat lyfta och tågen går glest innebärandes långa bussresor med tillhörande övernattningar.
Jag är ännu inte härdad nog till att kunna andas lugnt även i ett scenario då idrotten verkar under ordinära premisser. Än mindre härdad är jag till att kunna hålla oron borta i dessa tider.
Under många år har jag verkat i en bransch där vi arbetat hårt för att ändra attityderna till mångfald i branschen. Vi vill rekrytera män och kvinnor och alla skall känna sig välkomna.
Nu återstår att se om idrotten kommer hanteras jämställt i detta nu. Kommer damklubbar och herrklubbar att likabehandlas avseende stöd och kommer sponsringen att på något vis fördelas rättvist. Coronaepidemin och dess verkningar kommer ge oss en bild om hur vi ser på fördelningen av resurser mellan dam- och herridrott. Spelarlönerna är högre i herrallsvenskan än i damallsvenskan råder ingen tvekan om och att det är högre publiksnitt i herrallsvenskan är ett faktum så det kanske finns någon gudomlig rättvisa i detta som sker nu. Höga lönekostnader och spel utan publik innebär större förluster än vid lägre kostnader för spelare och funktionärer. Det viktiga nu är att det är idrotten som värderas och inte könstillhörighet. Högre spelarlöner i herrlag speglar synen på dam, resp. herridrott samtidigt som man utövar samma sport.
Idrottsföreningarna gör att viktigt arbete för en vettig fritid för ungdomar. En fritid där ungdomar kanske skulle hemfalla åt mindre uppbyggliga sysselsättningar om inte idrottsföreningarna hade ungdomsverksamhet. Min gamla farfar skulle ha förfasat sig om ungdomarna ägnat sig åt körsång, litteratur eller makramé istället för att försöka få in bollen mellan pinnarna. Nu skämtar jag lite men ni fattar.
Många föreningar kämpar för sin existens i detta nu. NU står vi vid en skiljeväg - värderar vi sport eller kön. Välj rätt och värdera sporten utan att färgas av synen på herr- eller damlag.
FB Tips:  https://www.facebook.com/Fotbollshornan/
 
Sluta inte stötta, sluta inte sponsra men se idrotten och förblindas inte av benämningen dam eller herr.
Följ gärna Vittsjös äventyr i damallsvenskan genom:
Twitter: @vittsjotjejer   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar