tisdag 5 maj 2020

Då ekorrhjulet snurrar långsammare vaknar hjärnan

Inget är som vanligt nu då Coronaepidemin pågår. Jag använder benämningen Corona och inte Covid-19 som är den benämning som de mer initierade i ämnet nyttjar.
Jag markerar min okunskap och visar min respekt för de mer kunniga med att använda populärvarianten av benämningen.
Alla som känner mig väl skulle kikna av skratt om jag börjar använda mig av vetenskapliga begrepp avseende sjukvård.
Jag blundar och tittar bort vid blodprovstagning, har sytt ihop ett sår i tummen på egen hand för att jag var för vettskrämd för att åka till sjukhuset. En gång har jag dock besökt akuten för egen räkning. Jag svalde en geting som stack mig i halsen varpå jag körde själv till akuten för att slippa åka ambulans. det var ingen bra idé. Det blev täppt i halsen 200 meter från akutingången vilket gjorde det väldigt svårt att prata - tur att jag pekar bra och lyckades förklara mitt ärende någorlunda ändå.

På grund av pågående epidemi är i alla fall jag inne i en period av sänkt tempo i min tillvaro. För första gången på länge hinner jag begrunda, analysera och tänka till i största allmänhet.
Jag läser tidningar, kollar nyheter och har TV,n påslagen under arbetsdagen och händelser från hela världen strömmar in till mig på ett sätt som jag inte tagit mig tid till att öppna portarna för innan.
Med det sänkta tempot hinner jag ta mig tid att prata med människor, skoja,  fråga.
Jag hinner även tänkta till en del på hur det kommer kännas igen då det blir en återstart av samhället.
En hel del av de rutiner jag lärt mig under de sista 8 veckorna är att det tar en väldigt tid att åka på möten där tiden istället kan användas mer effektivt via digitala möten. Självklart har vi ett behov av att socialisera men socialiserandet kan kanske ske vid väl valda tillfällen och inte under vid kaffeautomaten eller kallprat under möten. Inte heller behöver vi köra 3 timmar för ett möte där dagordning följs bättre och nyttan av mötet blir större om det genomförs digitalt.

Att bära med sig dessa erfarenheter kommer inte ske utan svårighet. Vi människor strävar oftast mot att fylla vår dag och att uppnå resultat. Jag själv är oerhört duktig på att trycka in så mycket jag kan i kalendern men börjar inse vad det är för aktiviteter som jag skall börja trycka ut ur kalendern.

Då hjärnan får luft uppstår inte bara förmågan att använda den till analys och funderingar utan även för planering inför framtiden. Det uppstår tankar på aktiviteter för att fylla de luckor som uppstår då man inte tillbringar massa tid i bil eller i flygplan.
En klok människa i min närhet kom med den goda idén häromdagen att delge mig sina tankar om min kompetens. Detta på grund av att jag visade ett FB inlägg från en kollega som utbildat sig till PT (Personlig tränare).
Nu kommer det roliga, en kollega har utbildat sig till PT och det föranleder att min nära vän utbrister: "Anders! Du borde utbilda dig till sommelier!!".
Av det inspelet kan jag dra slutsatsen att mina kollegor tränar - jag dricker vin.....
Tja alla är vi bra på något och nu har jag hittat en kurs där jag kan utbilda mig till certifierad sommelier online!
Då ekorrhjulen snurrar långsammare så kommer de goda idéerna. Vi får ta vara på den här tiden då samhället stannat av lite för att staka ut kompassen inför framtiden.
Nu är det läggdags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar