söndag 15 januari 2017

Dagens Nyheter gör mig TRUMPen

Just läst klart Dagens Nyheters utmärkta reportage inför Trumps presidentinstallation på fredag. Visserligen 20 januari men kanske borde ägt rum fredagen den 13 januari med tanke på de de skakiga utsikterna.

I ett USA som varje år fått traggla sig igenom diskussioner om budgeten för att nationen står på nationens brant, skall den tillträdande presidenten sänka skatterna rejält samt öka utgifterna. Var och en som är lite ekonomiskt bevandrad fattar att detta inte går hand i hand - jag är ingen vän av ökade skatter men då måste man även kunna koppla detta till en utgiftsnivå.

Till detta lägger vi sedan den gryende oron i relationerna mellan USA - på grund av hans uttalanden - och Ryssland, Taiwa och Kina. Vilket land står sedan i tur månntro?

Men det är klart hans väljare vill ju se handling... hans väljare i rostbältet vars väg till arbetetsliv går via frihandel jublar med gruvhjälmen i hand åt Trumpens tal om handelshinder. Innebär detta att USA skall konkurrera med föråldrad teknik och en industri som inte klarar internationell konkurrens? Ja då lär USA få betala ett högt pris för kommande investeringar.

Människor verkar uppskatta en handlingens man oavsett vad handlingen innebär eller får för konsekvenser. Handlingen får gärna vara kryddad med slagord som sunt förnuft och enkla förklaringar som inte tål en närmre granskning bara den framförs bestämt och gärna någon att skylla på.

Vi får se upp i Sverige och i övriga Europa - det finns många handlingens män - och kvinnor - fyllda av enkla förklaringar åt alla och en var - som är beredda i kulisserna. För Guds skull ge dem inte
chansen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar