torsdag 18 maj 2017

Svenska Målareförbundet riskerar dra ett penseldrag över "Svenska Modellen"

Kollektivavtalsförhandlingarna inom måleribranschen har strandat och på måndag sätter några hundra målare locket på färgburken och börjar strejka.

Efter snart 18 år i denna värld blir man alltid lika förundrad att vuxna människor fullständigt ignorerar företagens väl och ve så fort facken knäpper med fingrarna.

Vuxna människor borde inte reagera så när någon vill köra kniven i ryggen på den som ger möjlighet till försörjning. Dock har företagsutslagning aldrig bekymrat betongens män bakom LO-borgens tjocka väggar - den solidariska lönepolitiken måste skörda sina offer - det måste de vanliga dödliga förstå. Den ideologiska överbyggnaden uppe på Norra Bantorget vet alltid bäst - ve den som detta ifrågasätter - då krävs LO lånet in.

Att ombudsmän långt innan varslet lades var ute och sådde oro på arbetsplatserna genom att stolt säga "när det blir strejk kommer minsann denna arbetsplats att tas ut" torde kanske ses som bevis på vad som är det verkliga syftet med strejken: Att visa sin makt. Att visa och hota med sin makt återkommande likt Tengil med sin drake Katla, "gör ni inte som vi vill tar vi Draken (strejken) ur sin grotta och brännmärker er så ni inte glömmer den makt vi har".

Den "Svenska Modellen" där arbetsmarknadens parter tillsammans arbetar fram branschanpassade kollektivavtal och skapar arbetsfred skall vi värna om. Men när proportionaliteten förskjuts och modellen inte längre levererar arbetsfred kanske modellen skall omvärderas. Målarnas senaste (pensel) drag att varsla om strejk ger luft åt dem som ifrågasätter modellen och ett klumpigt penseldrag kan få oanade konsekvenser för modellens framtid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar